Tähdistä ränniin - erään kultahipun tarina

Ennen maapallon syntyä kultahippujen, kuten myös kullankaivajien, atomit kiitivät tähtienvälisissä pölypilvissä räjähtävien ja törmäävien tähtien jäännöksissä. Kuvassa supernovan jäännökset (Rapusumu). Rapusumun kuva: NASA, ESA, J. Hester, A. Loll (ASU)

Miten ja milloin kulta on syntynyt? Millaisten vaiheiden kautta se on Lappiin päätynyt? Mistä kaikkialta kultaa löytyy? Tämäntyylisiä kysymyksiä ovat asiakkaat pohtineet Kultamuseolla. Jatkoaikaa saanut näyttely vastaa mm. näihin kysymyksiin.

Näyttely kertoo kullan käsittämättömän pitkän matkan tähtisumusta Lapin kultamaille ja kullankaivajan ränniin. "Tähdistä ränniin" luotsaa vierailijan miljardien ja taas miljardien vuosien taakse lähelle maailmankaikkeuden syntyä, josta lähdetään kohti nykyisyyttä. Kultahan on alkuaineena syntynyt hyvin kauan ennen omaa aurinkokuntaamme. Tekstien ja kuvien sekä näytteiden kautta tulevat kullan lisäksi tutuksi myös erilaiset kulkeutumis- ja muotoutumisprosesseihin kuuluvat mineraalit ja kivet. Tarkkasilmäisimmät huomaavat antiikin Kreikkaan kuuluvan Haadeksen nimenkin osana maapallomme syntyprosessia.

Nykyinen Lapin alue on jossain vaiheessa ollut päiväntasaajalla. Hieman tätä kuvausta tarkemman sijainnin voit bongata näyttelyssämme. Ja tiesitkö muuten, että meissä jokaisessa on pienenpieni määrä kultaa? Mikäli rohkenet, voit punnita näyttelyssä itsesi ja tarkistaa suuntaa-antavasta taulukosta, paljonko sinussa on suurin piirtein kultaa. Se voidaan vinkata, että tämän alkuainepitoisuutesi suhteen muuten usein sopiva sanonta "painonsa arvosta kultaa" ei aivan pidä paikkaansa...

Näyttelyssä on yhteistyötahona Luonnontieteellinen keskusmuseo (LUOMUS). FT, dosentti Jaana Halla on laatinut käsikirjoituksen ja ollut arvokkaana asiantuntija-apuna. Tankavaarassa toimiva geologi Kasper von Wuthenau on myös ollut asiantuntija-apuna näyttelyä suunniteltaessa ja jäsennettäessä.

Kausi:
15.5.2015–29.4.2016 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Kultamuseo
Sijaintiosoite: 99695 Tankavaara

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo (016) 626 171

www.kultamuseo.fi

Aukioloajat

Ma 09:00-17:00
Ti 09:00-17:00
Ke 09:00-17:00
To 09:00-17:00
Pe 09:00-17:00
La 09:00-17:00
Su 09:00-17:00

Talvikaudella 1.10.-31.5. avoinna ma-pe klo 10-16

Pääsymaksut
12/10/6 €

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?