Asiaton oleskelu kielletty

Tupasvillat.

Muuramelaisen valokuvataiteilija ja dokumentaristi Marko Hämäläisen valokuvat esittelevät suomalaista suoluontoa ja ihmistoiminnan vaikutuksia siihen.

Muuramelainen valokuvataiteilija Marko Hämäläinen tarpoo suolle uusimmassa näyttelyssään Asiaton oleskelu kielletty. Hämäläinen on kiertänyt vesiämme, soitamme ja rantojamme ja osallistuu taiteen keinoin suomalaisen suoluonnon ja turvetuotannon välisistä ristiriidoista käytävään keskusteluun.

Suot ovat olennainen osa suomalaisen luonnon monimuotoisuutta ja maisemaa. Ne ovat tehokkaita hiilinieluja ja tärkeitä pintavesien suodattimia. Soilla on myös suuri esteettinen arvo. Suot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa, periksi antamattomuuden ja melankolisen mielen ilmentymiä.

Laajamittainen turpeenkaivuu tuhoaa monin paikoin lopullisesti nämä tuhansien vuosien saatossa kehittyneet hienovaraiset ekosysteemit. Turve ei ole uusiutuva luonnonvara, sitä syntyy hyvin hitaasti, vain noin 1 millimetri vuodessa. Turpeen energiakäyttö kuormittaa sekä ilmastoa että vesistöjä.

Hämäläinen on valinnut näyttelyn teemaksi kauneuden. Hämäläisen sanoin: "Luonnontilaiset suot ovat kauniita, mutta niin ovat usein myös turvetuotantoalueet. Kauneus ei tunnu valitsevan puoltaan luonnonsuojelussa. Kuvat tupasvillan täyttämästä nevasta ja muovilla päällystetystä turveaumasta voivat kilpailla keskenään kauneudesta. Katsojan on valittava puolensa. Päätös voi olla vaikea, kumpikin vaihtoehto houkuttelee. Kauneus voi olla myös pettävää."

Näyttelyn on tuottanut Multiaista Satoa ry
Kiitos: Pelastetaan reittivedet ry ja TAIKE, Keski-Suomen taidetoimikunta
Lisätietoja: marko@ihmepeili.com

Kausi:
1.11.2016–12.3.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Jyväskylän yliopiston tiedemuseo, Keski-Suomen luontomuseo
Sijaintiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5, 40100 Jyväskylä

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo 040 805 4043
Puh. toimisto 040 805 3826

www.jyu.fi/erillis/museo/luonto

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 12:00-17:00
Su 12:00-17:00

Juhlapyhinä poikkeuksia aukioloajoissa

Pääsymaksut
Vapaa pääsy.

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?