Haudattu aika - kokoelma kollektiivisuuden purkamisen ja uudelleenrakentamisen välineenä

Näyttely jakautuu kahteen osaan: Prosessi 01.02.-31.05. ja Näyttely 01.06.-27.08.

Yhteistyössä: Aalto-yliopiston CuMMA - Curating, Managing and Mediating Art -maisteriohjelma. [Projektihuone]

Haudattu aika - kokoelma kollektiivisuuden purkamisen ja uudelleenrakentamisen välineenä on näyttelyprojekti, joka kaivautuu arkistojen ja kokoelmien aukkoihin ja sattumanvaraisuuksiin, unohdettuihin historioihin sekä välimatkoihin eri aikatasojen välillä, suunnaten huomionsa myös vastaantuleviin outoihin kohtaamisiin ja kutsumattomiin vieraisiin. Tavoitteena on avata tiloja ja synnyttää tilanteita joissa olisi mahdollista ajatella uudella tavalla nyky(taiteen)museon rooleja taiteen, tiedon tuottamisen ja poliittisen toiminnan alueilla.

Näyttelyn lähtökohtana on Porin taidemuseon kokoelmien väliaikainen sijoittaminen suureen näyttelytilaan, Halliin. Näyttely- ja säilytystoimintojen sekoittuminen sysää museon tietyssä mielessä sijoiltaan ja näyttää sen poikkeuksellisen paljaana, vailla tavanomaisia temaattisia raja-aitoja. Tästä inspiroivasta lähtökohdasta käsin CuMMA-opiskelijat tutkivat ja työstävät museon kokoelmia, keskittyen ennen kaikkea Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmaan.

Projektin aikana huomio käännetään yksittäisistä teoksista kokoelman teosten väliin jääviin aukkoihin ja teosten välisiin suhteisiin. Tämän myötä näyttely pyrkii laittamaan merkitykset liikkeeseen - ei paikatakseen löytyviä aukkoja, vaan hyödyntääkseen niitä paikkoina joissa voidaan pohtia erilaisia muistamisen, uudelleen kokoamisen ja uudelleen järjestämisen sekä yhteisöllisyyden muotoja, kuten myös ajallisuutta ja väliaikaisuutta.

Tätä taustaa vasten hanke muodostaa eräänlaisen rinnakkaismuseon (para-museum), häilyvän infrastruktuurin, joka paikantuu samanaikaisesti "isäntäorganisaatioonsa" ja sen ulkopuolelle, liittyen yhtä lailla museoon muutoksen mahdollistajana kuin sitä ympäröiviin yhteiskunnallisiin liikkeisiin. Tämä kompeksinen suhde resonoi kreikan kielen etuliitteessä para, joka merkitsee sekä rinnakkaisuutta että jonkin ylittämistä. Tällaisen jännitteen kautta rinnakkaismuseo pyrkii aktivoimaan museon toimijuutta yhteisten tilojen synnyttäjänä ja juurtuneiden ajatustapojen kyseenalaistajana. -projekti pyrkii kevään aikana pitkäkestoiseen paikkasidonnaiseen työskentelyyn, installaatioina, työpajoina tai keskustelutilaisuuksina toteutuviin avoimiin prosesseihin sekä läsnäoloon Porin kaupunkitilassa Aalto-yliopiston Pori Urban Platform -yhteistyön kautta.

Kuraattorit: Alina Belishkina, Miina Pohjolainen, Elina Nikkanen, Elina Hämäläinen, Vera Kavaleuskaya, Elham Rahmati, Pamela Medina Lopez, Nemesia Arranz Ruiz, Ziva Kleindienst, Vanessa Kowalski

Nora Sternfeld toimii Curating, Managing and Mediating Art -pääaineen professorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa sekä Exhibition Theory and Practice -maisteriohjelman toisena johtajana Wienin taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on taidekasvatuksen ja kriittisen tiedontuottamisen toimiston trafo. K:n perustaja ja tutkimuksen, koulutuksen ja kulttuurituotannon alueella Lontoossa toimivan freethought -kollektiivin jäsen. Jälkimmäisessä yhteydessä Sternfeld on myös yksi Bergen Assembly 2016 -tapahtuman kuraattoreista.
 
Marko Karo toimii Curating, Managing and Mediating Art -pääaineen lehtorina Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän on helsinkiläinen kuvataiteilija, kuraattori ja tutkija. Omaehtoisen työskentelynsä lisäksi Karo toimii osana Gruppo III -kollektiivia (Mika Elo, Marko Karo, Harri Laakso), joka vastasi Suomen näyttelykokonaisuudesta Venetsian biennaalissa vuonna 2013.

Kausi:
3.3.2017–27.8.2017

Porin taidemuseo
Sijaintiosoite: Eteläranta, 28100 Pori

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo (02) 621 1080
Puh. toimisto (044) 701 1081
Fax (02) 621 1091

www.poriartmuseum.fi

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-20:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Pääsymaksut
10/5/2,50 €

PALVELUT

Auditorio

Kahvila

Museokauppa

Paikoitus

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?