Patruunan koulusta Verkatehtaaseen - koulumuistoja Littoisista

Littoisten Verkatehtaan koulun voimistelusali-rakennus.

Oikeus oppia - vapaus valita -tapahtumasarjan kolmas osa Littoisten koululla (os. Nitinkaari 4, Littoinen).

Verkatehtaan patruuna Louis Schnitt perusti Littoisiin yksityisen koulun vuonna 1873 houkutellakseen työntekijöitä tehtaaseen. Tehtaan koulu oli Liedon ja Kaarinan ensimmäisen kansakoulu, jota käytiin kahdesta kolmeen vuotta. Sen jälkeen patruuna sai tehtaaseen luku- ja kirjoitustaitoisia työntekijöitä, joista nuorimmat työntekijät saattoivat olla vasta yhdeksänvuotiaita.

Kun tehtaan koulusta tuli Liedon kunnan ylläpitämä kansakoulu, sitä käytiin neljästä kuuteen vuotta. Työläisten lapset astelivat kouluun kuusi vuotta ja menivät sen jälkeen tehtaaseen töihin. Virkailijoiden lapset jatkoivat neljän kansakouluvuoden jälkeen Turkuun oppikouluun. Koulu toimi Tehtaanmäessä vuoteen 1945 saakka, jonka jälkeen Lieto ja Kaarina perustivat omat koulunsa. Opettajan asunto ja 1900-luvun alussa rakennettu koulutalo ovat edelleen olemassa. Jäljellä on myös koulun voimistelusaliksi valmistunut rakennus, jossa myöhemmin oli tehtaan työväen ruokala. Nykyään rakennus toimii Liedon seurakunnan seurakuntakotina.

Patruunan koulusta Verkatehtaaseen - koulumuistoja Littoisista valottaa koulun merkitystä Littoisten kylälle, tehtaan työntekijöille ja ympäröiville kunnille. Koulunkäyntiä muistelevat koulun oppilaat Sirpa Hyppönen, Sylvi Virtanen ja Taisto Kantonen, haastattelijana ja alustajana on Eeva Turpeinen. Lisäksi Littoisten koulun oppilaat esittävät pienoisnäytelmän tehtaan koulupäivästä. Lopuksi kaikki voivat tarinoida ja muistella pullakahvien kera sekä tutustua koululaisten valmistamaan taidenäyttelyyn Verkatehdasmiljöö ennen ja nyt.

Tapahtuma kuuluu itsenäisyyden ajan lietolaisesta sivistyshistoriasta kertovaan tapahtumasarjaan Oikeus oppia - vapaus valita. Tapahtumasarjan järjestävät Liedon kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Liedon kirjasto, Lieto-Opisto ja Liedon museo.
Littoisten koulun tapahtuma järjestetään yhteistyössä Littoisten koulun, kyläyhdistys Emma ja Anselmin sekä kyläläisten kanssa. Tapahtumaan voi tuoda mukanaan lapsuuteen ja kouluunkäyntiin liittyviä valokuvia ja muita muistoja tallennettavaksi Liedon museon kokoelmiin.

Tapahtumasarjan koko ohjelma ja muuta tietoa tapahtumasarjaan liittyen osoitteessa:
www.liedonmuseo.fi/suomi-100

Tapahtuma on osa Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.
Kausi:
5.4.2017 (18 - 19.30) NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Liedon museo: Nautelankosken museo
Sijaintiosoite: Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As.

Ei Museokortti-kohde

Puh. museo 050 535 6212
Puh. toimisto 050 593 1692

www.liedonmuseo.fi www.facebook.com/liedonmuseo

Aukioloajat

Ma -
Ti -
Ke -
To -
Pe -
La -
Su -

15.6.-13.8.2017 joka päivä 12 - 17. Muulloin sopimuksesta.

Pääsymaksut
Museoon on vapaa pääsy. Inträdes fritt. Admission free.

PALVELUT

Auditorio

Kahvila

Myyntipiste

Paikoitus

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?