Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma

Arja Tigges: Swing (1986)

Kesänäyttelyssä Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma Emil Cedercreutzin museo esittelee yhdessä Etelä-Karjalan taidemuseon kanssa tuotetun värikkään, syvällisen ja moniulotteisen näyttelykokonaisuuden Pertti Ala-Outisen taidekokoelmasta. Näyttely on toteutettu Etelä-Karjalan taidemuseon ja Emil Cedercreutzin museon yhteistyönä, sillä kokoelman kerännyt Pertti Ala-Outinen on lahjottanut kokoelmansa näihin kahteen museoon. Kokonaisuus on nyt ensi kertaa esillä tässä laajuudessaan.

Säkkijärvellä vuonna 1932 syntynyt ja Porissa elämäntyönsä tehnyt taiteen moniottelija Pertti Ala-Outinen on toiminut kulttuurivaikuttajana taitelijana, kirjoittajana, kriitikkona, opettajana, Porin piirustuskoulun johtajana ja Porin taidekoulun rehtorina. Näiden tehtävien ohella Ala-Outinen on jo 1950-luvun alussa - intohimosta taiteeseen - aloittanut suomalaisen ja satakuntalaisen modernismin keräämisen. Emil Cedercreutzin museon ja Pertti Ala-Outisen yhteinen taival alkoi jo vuonna 1968 Porin taiteilijaseuran järjestämän kuvataidekurssin merkeissä.

Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma -näyttely koostuu kotimaisesta ja ulkomaisesta taiteesta. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, veistoksia sekä kokeellisempia taidemuotoja. Näyttely, paitsi esittelee kotimaista ja ulkomaista modernia taidetta, kertoo samalla myös kerääjästä kokoelman takana. Pertti Ala-Outisen mukaan hänen taiteellisessa ajattelussaan on kulkenut kaksi linjaa: tarve tunneperäisempään fantastis-surrealistiseen ilmaisuun ja toisaalta rationaalisempaan abstraktiin rakenteeseen. Hänen keräämänsä kokoelman voidaan myös ajatella heijastelevan näitä kahta linjaa. Näyttelykin tarjoaa toisaalta väreillä leikittelyä ja värien ilotulitusta, toisaalta älyllisempiä ja käsitteellisempiä näkökulmia.

Emil Cedercreutzin museolle lahjoitetussa kokoelman osassa painopiste on satakuntalaisessa kuvataiteessa. Kokoelmassa on Ala-Outisen omia ja useita Porin taidekoulussa opiskelleiden taiteilijoiden töitä. Mukana on mm. Aarre Elomaa, Pekka Solin, Arja Tigges (Korja), Erik Sermala, Immo Tuominen ja Pekka Mattila.

Etelä-Karjalan taidemuseoon, Ala-Outisen suvun synnyinseudulle, lahjoitetussa kokoelman osassa keskitytään 1960-1970 -lukujen tekijöihin. Heihin kuuluvat mm. Eino Ahonen, Simo Hannula, Kimmo Kaivanto, Pentti Kaskipuro, Unto Koistinen, Pentti Lumikangas, J.O. Mallander, Tuulikki Pietilä ja Sam Vanni. Tämän lisäksi kokoelmaan kuuluu ulkomaisia teoksia kuten mm. Japanilaisia puupiirroksia 1800-luvulta, Pablo Picasson keramiikkalautanen ja grafiikan vedokset sekä virolaista grafiikkaa.

Picassosta Vanniin - Pertti Ala-Outisen taidekokoelma on esillä Emil Cedercreutzin museossa 30.4. - 22.7.2012.

Kausi:
30.4.2012–22.7.2012 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Emil Cedercreutzin museo
Sijaintiosoite: Museotie 1, 29200 Harjavalta

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo (+358) 44 432 5345

www.harjavalta.fi/palvelut/museo

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-18:00

Poikkeukset aukioloaikoihin museon verkkosivuilta

Pääsymaksut
5/3/1/0 €

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?