Merkki päällä - pesäpallo 90 vuotta

Kuvassa Helsingin Pallonlyöjien riveissä 1930-40-luvuilla pelannut Eero Haukiala, joka oli tunnettu haamukiinniotoistaan.

Pesäpallo on Suomen kansallispeli. Lauri "Tahko" Pihkala kehitti pesäpallon yhdistelemällä vanhojen pohjoismaisten lyöntipelien ja amerikkalaisen baseballin piirteitä. Pesäpallon ensimmäiset viralliset säännöt vahvistettiin vuonna 1922.

Kotipesä ja kolme kenttäpesää löytyvät myös Urheilumuseon näyttelystä. Pesillä kerrotaan pelin kulusta ja pelaajien rooleista. Näyttely kertoo myös pesäpallon koko historian syntyvaiheista sotavuosien, maakuntien joukkueiden nousun ja 90-luvun ammattimaistumisen kautta sopupelijupakan jälkeiseen uuteen tulemiseen. Vuosikymmenien ilmiöitä havainnollistetaan tekstein ja kuvin.

Näyttelyn esineet kertovat pesäpallon kehityksestä. Varhaisimmat pelivälineet, mailat ja pallot, ovat 1920-luvulta. Räpylän käyttö sallittiin vuonna 1931. Käytössä oli sekä omatekoisia että tehdasvalmisteisia räpylöitä. Sodanjälkeen käytettiin myös amerikkalaisia baseball-räpylöitä, joista tunnetuin, Eino Kaakkolahden räpylä, löytyy myös näyttelystä. Esillä on lisäksi muun muassa peliasuja eri vuosikymmeniltä, Vimpelin Saarikentän pallohaavi ja jokerilegenda Unto Väisäsen mustat lasit.

Kävijät voivat testata pesäpallotietojaan tietovisassa, jossa on kolme vaikeustasoa. Aloittelijataso testaa pesäpallosanaston osaamista, harrastajataso sääntöjen hallintaa ja tietäjätaso pelin historian tuntemusta. Näyttelyssä pyörivät filmit näyttävät, miten pesäpalloa pelattiin 1930-luvulla ja millaista peli on tänään.

Kausi:
24.4.2012–26.8.2012 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Urheilumuseo

Ei Museokortti-kohde

Puh. museo (09) 434 2250
Fax (09) 4342 2550

www.urheilumuseo.fi

Aukioloajat

Ma -
Ti -
Ke -
To -
Pe -
La -
Su -

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?