Sivustoa päivitetään. Tämä on beta-versio. Anna palautetta.
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Kaupunkiruokaa

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki

  • 1.6.2020–27.9.2020

Näyttely esittelee Helsinkiä ruoantuotannon paikkana historiassa ja tulevaisuudessa sekä esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa?

 

Kaupungit kasvavat ja kaupungistuminen globaalina megatrendinä jatkuu. Samalla ilmastonmuutos muuttaa ruoantuotantoa. Kaupunginmuseon neljänteen kerrokseen sijoittuva näyttely esittelee Helsinkiä ruoantuotannon paikkana historiassa ja tulevaisuudessa sekä esittää katsojalle kysymyksen: Mikä rooli kaupungeilla on uudenlaisessa, kestävämmässä ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa?

Kaupunginmuseon ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n toteuttama näyttely on vuoropuhelu, jossa eri alojen asiantuntijat ja toimijat vastaavat nuorilta kerättyihin kysymyksiin. Vuoropuhelua ovat käymässä muun muassa huippukokki, futuristi, WWF:n ruoka-asiantuntija, puutarhapedagogi, kaupunkimehiläistarhaaja ja töölöläinen perunanviljelijä. Valmiiden vastausten sijaan sisältö kokoaa yhteen pohdintoja, visioita, ratkaisuja ja esimerkkejä, joiden avulla ruoka voisi riittää kaikille, ympäristön kuormitusta vähentäen. Näyttely myös havainnollistaa ruoantuotannon uusia keinoja, kuten kaupunkitilaan soveltuvia vesi- ja ilmaviljelyratkaisuja sekä tulevaisuuden ruokateollisuutta konkreettisin tavoin: nähtävillä on esimerkiksi vedessä kasvavia versoja ja tietoa soluviljellyistä marjasoluista.

Kaupunkiviljely ei ole ilmiönä uusi, mutta se on jälleen ajankohtainen. Tiedonnälkä ruoan alkuperästä ja omien valintojen vaikutuksesta on nostanut kaupunkiviljelyn merkityksen uuteen arvoon Helsingissä; ruoan kasvattaminen lähellä kotia muokkaa myös urbaania ympäristöä vihreämmäksi. Pääkaupunkiseudun tiivistyvässä kaupunkikuvassakin viljely voi kasvaa vertikaalisesti eli ylöspäin.

Museon sisäpihalle avautuva Kasvattamo on innovatiivinen kaupunkiviljelmä ja tekemisen keskus, jonka vaiheita yleisö pääsee seuraamaan viljelykauden aikana. Syyskuussa Kasvattamoon on suunnitteilla sadonkorjuujuhla. Näyttely levittäytyy myös museon ulkopuolelle: nuorten kaupunkilaisten kanssa elokuussa toteutettavat satelliittiteokset opastavat kaupunkiruoan äärelle Malmilla ja Itäkeskuksessa.

Kaupunkiruokaa-näyttely on osa ympäristöjärjestö Dodo ry:n 25-vuotisjuhlavuotta.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki

09 310 36630

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

Vapaa pääsy

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma 11:00-19:00
Ti 11:00-19:00
Ke 11:00-19:00
To 11:00-19:00
Pe 11:00-19:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

Näyttelyn tekstit kielillä

 

.