Black Friday -erbjudande: Museikortet nu till årets lägsta pris 59 €! Köp här
 
Museum
Inträde med Museikortet
 

Fängelset

Kustaa III:n katu 8,
Hämeenlinna Tavastehus

Fängelset, Finlands största fängelsemuseum, berättar om fångvårdens och fängelselivets historia genom att väcka känslor och krossa fördomar.

 

Tavastehus gamla länsfängelse, som stod klart år 1871 och var Finlands första cellfängelse, öppnades för allmänheten som ett museiobjekt underställt Finlands nationalmuseum den 2 maj 2019. Samtidigt inledde Finlands Nationalmuseum en förnyelse av fängelsets utställningar och besöksupplevelse, där såväl djupa frågor om mänsklighet som många olika känslor kommer upp till ytan.

Fångvården i länsfängelset upphörde 1993. År 1997 blev länsfängelset ett museum som drevs av Tavastehus stad. Finlands Nationalmuseum öppnad byggnaden på nytt under namnet Fängelset. Förnyelsen genomförs i två steg, och många olika personer som upplevt fängelset ur olika perspektiv är med och planerar och skriver manus till utställningshelhetens innehåll tillsammans med Finlands Nationalmuseum. Fonden Suomen Kulttuurirahasto har bidragit med ekonomiskt stöd för förnyelsen.

Tavastehus har alltid varit känd som en fängelse- och garnisonsstad, eftersom stadens medeltida slott har varit intimt förknippat med dessa funktioner. Även själva slottet användes som fängelse från 1830-talet fram till 1972.

Många kända profiler ur kriminalhistorien, såsom mördaren Matti Haapoja och knivjunkarna Isoo-Antti och Rannanjärvi, har avtjänat sina straff i detta fängelse. Av de kvinnliga fångarna hörde poeten Elvi Sinervo och sömnpredikanten Maria Åkerblom till de mest kända.

Förebilden för fängelset, som även gick under namnet Tavastehus tukthus, var de amerikanska fängelserna där cellerna grupperades på båda sidorna om en central korridor. Tidigare inhystes fångarna i gemensamma sovsalar. Fångvårdens historia och berättelserna om fångarnas liv lever kvar i klottret på väggarna, föremålen och cellerna som nötts av tidens tand.

I maj 2019 öppnades Fängelset som en helhet, med lokaler och berättelser. Den dystra fängelsebyggnaden erbjuder en intressant miljö också för evenemang, samtal och privata tillställningar. Sommaren 2020 kompletterades besöksupplevelsen med nya audiovisuella och digitala framställningar. Syftet med förnyelsen av utställningsinnehållet är att lyfta fram dem som upplevt fängelset i verkligheten, såväl fångar som vakter och andra med anknytning till fängelset, och deras minnen och berättelser. Bland andra författaren och fängelserymlingen Jan Jalutsi deltar i manusarbetet.

Berätta för dina vänner!

Osana kulttuurikierrosta

Museets kontaktuppgifter

Fängelset
Kustaa III:n katu 8, Hämeenlinna Tavastehus

0295 33 6202

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

10/6/4 €

Betalningssätt

Museokortti, käteinen, kortti, Smartum.

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On Stängd
Tu Stängd
Fr Stängd
Lö Stängd
Sö Stängd

2.5.-31.8. må-sö 10-16, lö-sö 11-16. 1.6.-31.8. dagligen 10-17.