Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Mikko Juntura MISSED

Kemi Konstmuseum, Kemi

  • 17.10.2020–13.12.2020

Mikko Junturan MISSED -näyttelyn keskiössä on valo, joka muotoutuu kerroksellisella ja subjektiivisella taval­la tilaan.

 

“Mitä on kaivata, tuntea ja koskettaa. Hetket, menetykset ja teot. Täydelliset minuu­det etsimässä enemmän, kohtaammeko?”

Loppusyksyn pimeydessä auringon lailla loistava silmä. Ampuma-aseen rei’istä valon säteet läpikuultavasti kantava triptyykki. Sekä pöydällä leijuva hauenpää ambientin musiikin säestämänä.

Kulttuurin ja taiteen maisterin Mikko Junturan (s.1979) reflektoiva näyttely “Missed” avautuu Kemin taidemuseossa lokakuussa 2020. Avajaisia vietetään 16.10. 2020 klo 18 - 20.

Näyttelyn keskiössä on valo, joka muotoutuu kerroksellisella ja subjektiivisella taval­la tilaan. Kokonaisuus on rakentunut viimeisen kolmen vuoden aikana, jonka Juntu­ra on käyttänyt valon yhdistämiseen teoksiinsa. Näyttelyn englannin kielinen teema Missed pohjautuu sanan monimerkitykselliseen sisältöön:

Missed sana merkitsee melankoliaa ja kaipausta, yhtäällä se on ohi ampumista, toisen ohittamista, välinpitämättömyyttä. Missed on yhteyttä poissaolevaan ja tule­van kaipuuta. Samanaikaisesti se on brutaalia eksistenssiä, eloonjäämistaistelua, sisään- ja uloshengittämistä, jokaisen hetken arvokkuutta. Rakastamista.

Näyttely pohtii subjektiivisen ja lihallisen kautta henkisen ja rakkauden ilmen­tymistä sekä yhteyttä. Valon avulla Juntura pyrkii asettamaan esiin subjektiivisen minänsä kerrokset, joihin katsoja voi oman aineellisen yhtäläisyytensä ja siitä muo­dostuvan aineettoman kokemuksen vuoksi helposti samaistua. Juntura luo valolla käsitteen ja tunteen, joka uskonnollisesti ja filosofisesti nähdään usein puhtauden ja rakkauden ilmentymänä, sekä asioiden totuuden esiin saattavana voimana. Teo­kset sisältävät myös valon dualistisen puolen. Osoittaen, että rakkaus ja yhteys ja siitä muodostuva kauneus sisältää myös varjon, jonka myötä teoksen merkityksen ja kauneuden on mahdollista näyttäytyä ja täydentyä yhdeksi.

Mikko Juntura (synt.79) Torniosta kotoisin oleva, Kulttuurin ja taiteen maisteriksi Novia:n AMK.sta 2016 valmistunut kuvataiteilija. Kanditaatin tutkinnon hän suoritti Turun AMK:n taideakatemiasta 2012. Ennen taideopintoja Turussa Mikko kävi kaksivuotisen taidekoulun Ruotsin Västeråsissa. Valmistumisen jälkeen Mikko on työskennellyt kuvataiteilijana ensin Turussa ja nyt Helsingissä. Tärkeimmät yk­sityisnäyttelyt ovat: Ele, Helsingissä, Galleria Art Alexissa 2012, Totuus ei mistään, Turussa, Vanhan Raatihuoneen galleriassa 2014 sekä “Ehkä kauneus levähtää äänessä joka on vaiti tai nukkuu”, Helsingissä TM galleriassa 2014. Sekä “Vaiti” Varkauden taidemuseossa 2015. Syksyllä 2017 teoksia pystyi kokemaan “Flash 1 Valon Rajalla” yhteisnäyttelyssä Suomenlinnassa. Porvoon Taidehallin näyttely maa­liskuussa 2019 näyttely avasi kolmiosaisen Missed yksityisnäyttelysarjan, joka jatkui marraskuussa 2019 Turussa Galleria Joella:ssa ja päättyy nyt 2020 lokakuussa Kemin Taidemuseoon.

Mikko Junturan taide on henkistä, käsitteellistä ja minimalistista. Teokset palaavat luonnon alkulähteille, ikuisiin kysymyksiin oikeasta ja väärästä, olevasta ja ei-olev­asta, valosta ja varjosta. Alun ytimessä voimme Mikon mukaan nähdä kaiken takana olevan suuren mysteerin. Mysteerin luona viipyminen antaa lohtua ja voimaa, se saattaa meidät lähemmäs sitä, miksi luonto ja rakkaus ovat toistensa heijastuksia.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets utställningar

Museets kontaktuppgifter

Kemi Konstmuseum
Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi

016 258 247

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

Vapaa pääsy

öppet

Må  Stängd
Ti 11:00-18:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 10:00-15:00
Sö 10:00-15:00

Näyttelyn tekstit kielillä