Arkea ja unelmia - 100 vuotta hyvinkääläistä kuvataidetta

Helene Schjerfbeck: Laulajatar, musta, 1916-17. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Hannu Aaltonen.

Näyttely on osa Suomi 100 -hanketta ja Hyvinkää 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Hyvinkää on maankuulu kuvataiteilijoistaan. Nyt Hyvinkään 100-vuotisen kuntahistorian ja vielä pitemmän taidehistorian kunniaksi Hyvinkään taidemuseo juhlistaa kotikaupunkinsa taide-elämää esittelemällä kevään juhlanäyttelyssä koko laajan ja maineikkaan taiteilijakuntansa teoksia. Arkea ja unelmia -näyttelyssä on mukana 79 taiteilijaa ja yli 240 teosta. Hyvinkään kaupunkikuvassa laaja taiteilijakunta on aina näkynyt monella tavalla kannanottoineen, näyttelyineen ja monine tempauksineen. He ovat tuoneet kaupunkiin eloa ja myös taide-elämälle valtakunnallista merkitystä.

Tunnetuin hyvinkääläistaiteilija on Helene Schjerfbeck, joka saapui paikkakunnalle kesäkuun alussa 1902. Seuraavaksi saapuivat 1916 maalaustaiteemme kapinalliset, taidemaalarit Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski vastavalmistuneisiin ateljeetaloihinsa Humalaan ja Krapulaan. Heidän vanavedessään paikkakunnalle asettui lyhyemmäksi ja pidemmäksi aikaa suuri joukko taiteilijoita kuten Onni ja Janne Muusari, Anton Lindforss, Paavo Leinonen ja Asti Vermanen. Rakkaus Meeri Kallioon puolestaan toi seuraavan sukupolven suuren värimaalarin Yrjö Saarisen Hyvinkäälle 1920-1930-lukujen vaihteessa.

Sodan jälkeen muodostui Hyvinkäälle vilkas ja aktiivinen taiteilijayhteisö taiteilijaseuroineen, joka perustettiin 1958. Sen aktiiviset jäsenet, kuten taidemaalarit Yrjö Raaska ja Tapio Haili, kuvanveistäjä Terho Sakki sekä kuvataiteilija Eino Vesalainen, vaikuttivat paikkakunnalla vuosikymmenien ajan.

Täysin uudenlainen dynaaminen aikakausi alkoi kaupungin taide-elämässä, kun Siltakatu 5:n (nyk. Solbonkatu) taiteilijatalo perustettiin 1968. Taloa asuttivat nuoret lahjakkaat taiteilijat. Siellä ovat asuneet mm. taidemaalarit Antti Jantunen, Lauri Räikkönen, Raimo Reinikainen, Olavi Suomela ja Ari Rantamäki, kuvanveistäjät Taisto Martiskainen, Anneli Sipiläinen ja Veijo Ulmanen sekä graafikko-taidemaalari Margareetta Liljeblad, jotka toivat nykytaiteen suuntaukset hyvinkääläisille tutuiksi ja ihmeteltäviksi. Hyvinkään taidehistoria voi ylpeillä myös omalla maisemakoulukunnalla, jonka keskeiset jäsenet ovat taidemaalarit Ilpo Stor-Pellinen, Hannu Lindholm ja Armas Hursti. Villatehtaan ateljeetilat 1990-luvulta lähtien ovat nekin edesauttaneet taiteilijapiirin laajenemista. Siellä työskentelevät tai ovat työskennelleet mm. kansainvälisesti menestyneet kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Mika Karhu sekä taidemaalarit Kaisu Aro ja Helvi Mustonen.

Arkea ja unelmia -näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Näyttelyn taiteilijat

Kaisu Aro, Liisa Björn, Minette Donner, Marja Eerola, Erno Enkenberg, Joel Gripenberg, Timo Haavisto, Tapio Haili, Maija Helasvuo, Iris Hillo, Tuula Honkanen-Laine, Armas Hursti, Timo Hämäläinen, Ahti Isomäki, Antti Jantunen, Markku Juuti, Päivikki Kallio, Mika Karhu, Pirkko Kolehmainen, Hannu Kotivalo-Reinikainen, Jarmo Kukkonen, Olavi Lakanen, Jani Leinonen, Salla Lehtinen, Margareetta Liljeblad, Anton Lindforss, Hannu Lindholm, Maarit Malin-Pötry, Heikki Marila, Taisto Martiskainen, Mauno Mattila, Irma Melaja, Olli-Pekka Merimaa, Pirkko Mursula, Helvi Mustonen, Janne Muusari, Onni Muusari, Tero Nauha, Maija Nuotio, Onni Oja, Kaisu Paavilainen, Hannu Pakarinen, Reijo Puranen, Unto Pusa, Yrjö Raaska, Ari Rantamäki, Raimo Reinikainen, Jalmari Ruokokoski, Pekka Ryynänen, Lauri Räikkönen, Erkki Saarikuru, Yrjö Saarinen, Timo Sailaranta, Terho Sakki, Tyko Sallinen, Jaakko Salmi, Timo Salmi, Juho Salminen, Olga Schaaf, Helene Schjerfbeck, Arvo Seppänen, Anneli Sipiläinen, Ilpo Stor-Pellinen, Olavi Suomela, Hannu Tampio, Nikolai Tervakorpi (Tscherbakoff), Lea Tiihonen-Jantunen (Pellegrini), Tiina Torkkeli, Veijo Ulmanen, Anniina Vainionpää, Tiina Valkeapää, Pekka Walliander, Johannes Vatka, Asti Vermanen, Eino Vesalainen, Eira Viertoma, Risto Vilkkaa ja Kaapo Wirtanen

Kausi:
17.2.2017–28.5.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Hyvinkään taidemuseo
Sijaintiosoite: Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

Sisäänpääsy Museokortilla

Puh. museo 040 480 1644
Puh. toimisto 040 480 1644

www.hyvinkaantaidemuseo.fi, www.facebook.com/pages/Hyvinkään-taidemuseo/297183233653395

Aukioloajat

Ma -
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-17:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

ke klo 16-18 vapaa pääsy

Pääsymaksut
5/4/0 €

PALVELUT

Museokauppa

Pysäköintipaikka

Museo kartalla

Kartalla näkyy museon päärakennuksen sijainti. Yksittäinen näyttely ei välttämättä sijaitse samassa osoitteessa.

VINKKAA KAVERILLE
 
 
 

Museoissa nyt

Hae näyttelyitä ja tapahtumia
Oletko jo nähnyt?