Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Ja se sota oli kauhia

K.H.Renlundin museo, Roosin talo, Kokkola

  • 17.5.2024–8.9.2024

Ja se sota oli kauhia pureutuu Halkokarin kahakan 170-vuotispäivän inspiroimana taistelun tematiikkaan.

 
Josef Wittlich, Japanese and Greek solider in profile with their respective flags, 1970–1975. Donation by Elke and Werner Zimmer, K. H.Renlund museum. Picture: Anna Katriina Puikko/KHRM

Ja se sota oli kauhia on saanut inspiraationsa paikallisesti merkittävästä Krimin sodan taistelusta, vuonna 1854 käydystä Halkokarin kahakasta. Sodasta Itämerellä kertovan Oolannin sota – kappaleen lyriikoiden siivittämänä näyttely johdattaa katsojia sodankäynnin tunnelmiin.

Näyttely pureutuu taistelun teemaan esittelemällä Kokkolan kaupungin kokoelmiin kuuluvia teoksia. Esillä on sotiin liittyviä, mutta eri lähtökohdista kumpuavia tulkintoja useilta aikakausilta. Osa näyttelyn taiteilijoista on kokenut sodan kauhut henkilökohtaisella tasolla, osa dokumentoi näkemäänsä ja lukemaansa, kun taas osa protestoi taiteensa keinoin. Osa on toiminut taidekentän marginaalissa tuottaen sotakuvastoa taistellen samalla sopivuudestaan olemassa olevaan muottiin. Kamppailut piirtyvät eteemme moninaisin tavoin ja haastavat meitä pohtimaan niiden kautta aukeavia mielenmaisemia ja muistikuvia.

Ja se sota oli kauhia nostaa esille muun muassa Veikko Vionojan talvisota-aiheisia hiili- ja lyijykynäpiirustuksia, Sigurd Wettenhovi-Aspan isänmaallisuutta uhkuvia kuvia Suomen sodasta sekä Jaakko Valon pasifismista kumpuavia näkemyksiä sodankäynnistä. Josef Wittlichin ensimmäistä maailmansotaa naiivilla pop-taidemaisuudella kuvaavat maalaukset ovat syntyneet muiden kuvien ja historiankirjojen innoittamina, ITE-taiteilija Ilmari Salmisen kollaasitekniikkaa hyödyntävissä teoksissa esiintyvät puolustusvoimien suurnimet lehtikuvaleikkeiden muodossa.

Näyttely pitää sisällään sensitiivisiä ja vaikeitakin aspekteja, se kannustaa pohtimaan ja tarkastelemaan sotakuvien kaanonia. Näyttelyssä ääneen pääsevät sotilaspukua taisteluissa kantaneet, siitä haaveilleet sekä aseista kieltäytyneet. Mikä näyttäytyy milloinkin soveliaana kuvauskonventiona, on aikakaudesta, kulttuurista ja persoonasta riippuvaista. Näyttelyn on kuratoinut K.H.Renlundin museon taideamanuenssi Katriina Meller.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon näyttelyt

Museon yhteystiedot

K.H.Renlundin museo, Roosin talo
Pitkänsillankatu 39, 67100 Kokkola

040 8065 165

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

K.H.Renlundin museo, Roosin talo, Pitkänsillankatu 39, 67100 Kokkola


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

llmainen sisäänpääsy / Fritt inträde / Free admission
Meillä käy Museokortti / Inträde med Museikortet / Admission with Museum Card

Maksutavat

llmainen sisäänpääsy / Fritt inträde / Free admission
Meillä käy Museokortti / Inträde med Museikortet / Admission with Museum Card

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-16:00
Ke 11:00-16:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-16:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-16:00

ti-su 11-16, to 11-18. https:/­/­www.kokkola.fi/­vapaa-aika/­museot/­k-h-renlundin-museo/­museokohteet/­

Esteettömyys [kriteerit]

Palvelut

Näyttelyn tekstit kielillä