Arbetarmuseum Werstas

24.1.2020–19.4.2020

 Inträde med Museikortet
Utställning

Alhaisolauluja

Joel Karppasen valokuvia ja videoteos, teemana punainen Kemi ja suomalainen työväenliike.

Suomen vasemmistolaisimman kaupungin kautta avautuu tuore näkökulma poliittiseen historiaamme ja nykyhetkeen. Kemin yli 130 vuoden taakse ulottuva, metsä- ja paperiteollisuuden kukoistuksesta kummunnut punainen perintö vaikuttaa kahden tehtaan ja yhden kaivoksen sylissä elävässä kaupungissa edelleen, vaikkakin muutto­liike, korkea keski-ikä ja historiallisen suuri terveyden­huollon ulkoistushanke yksityiselle toimijalle tuntuvat haalistavan perintöä hiljalleen.

Kemin vasemmistolaisuus onkin institutionalisoitunutta ja usein myös vilpitöntä, sillä työväen yhdistys löytyy kaikille harrastuksille shakkikerhosta purjehdukseen. Samalla herää kysymys kulissista, haikailusta aikaan, jolloin työn ja pääoman suhde oli vahva. Asioita tehdään ja toistetaan perinteiden vuoksi. Aktiivisen politiikan tekemisen sijaan kyse on enemmänkin yhteisen ideologian ja pitkän historian muovaamasta sosiaalisesta yhteisöstä ja identiteetistä.

Kemi muistetaan veritorstaista 18.8.1949, jolloin poliisin ja mielenosoittajien välisessä kahakassa menehtyi kaksi ihmistä, Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas. Seuraavaan kuolonuhrin vaatineeseen poliittiseen väkivaltaisuuteen Suomessa kului aikaa 67 vuotta. Vuonna 2016 Jimi Karttunen menehtyi saamiinsa vammoihin uusnatsin pahoinpideltyä hänet Helsingin asema-aukiolla. Veritorstain tapahtumista on kulunut nyt 70 vuotta, mutta silloin tapahtumiin johtaneen Kemiyhtiön lakon taustalla olleet kysymykset työntekijöiden oikeuksista ovat edelleen ajankohtaisia valtakunnallisella tasolla.

Joel Karppanen (s. 1993) on vuosina 2017–2019 Kemissä asunut ja työskennellyt, hiljattain turkulaistunut taiteilija. Hän on keskittynyt dokumentaaristen valokuvasarjojen ja essee-elokuvien luomiseen.

Näyttelyn on kuratoinut kuvataidekriitikko Veikko Halmetoja.

Uudessa teossarjassaan Alhaisolauluja Karppanen jatkaa tavallisen ihmisen ja sosiaalisen maiseman kuvaamista. Näyttely muodostuu kolmen vuoden aikana kuvatusta dokumentaarisesta valokuvasarjasta, Polaroid-kuvia ja tekstiä rinnastavista diptyykeistä sekä videoteoksesta. Kokeellinen 12-minuuttinen näyttelyn nimikkoteos on esseefilmi työväenluokan kollektiivisesta muistista, traumoista ja haaveista. Kemiläisen työväenkuoro Ajan laulun johdattelemana se vie matkalle halki vappukulkueiden ja työoikeustaisteluiden lainaten kuvastoaan muun muassa Aki Kaurismäen, Sergei Eisensteinin, Mikko Niskasen ja Charlie Chaplinin elokuvista.

Näyttelyssä Karppanen kysyy, onko työväenliikkeellä enää merkitystä saati tulevaisuutta. Taiteilija on työskennellyt aiheen parissa vuodesta 2017 lähtien ja työprosessi on ollut samalla matka omille poliittisille juurille. Hän toimi vuosia sitten aktiivisesti Vasemmistonuorissa, mutta jättäytyi sittemmin sivummalle. Tällä näyttelyllä hän palaa poliittiseen keskusteluun ja asemoi itseään entistä vahvemmin yhteiskunnallisen taiteen tekijänä. Siitä huolimatta näyttelyssä nousevat esille myös hänelle ominaiset eksistentiaaliset teemat: tyhjyys, ihmisen omapäisyys ja kaiken väliaikaisuus.

Karppanen on palkittu Uusi kuvajournalisti -palkinnolla ja Jouko Lehtolan Säätiön Nuori sankari -palkinnolla vuonna 2017. Keväällä 2019 hän piti ensimmäisen museonäyttelynsä Aineen taidemuseossa Torniossa. Sen lisäksi Karppasen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Lontoossa, Helsingissä, Wienissä ja Bratislavassa. Hänen töitään on useissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa. Karppasen esikoisteos, valokuvataidekirja Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta Taide -kirjasarjassa vuonna 2018.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Patricia Seppälän säätiö, Suomen taideyhdistys, Paulon säätiö sekä Greta ja William Lehtisen säätiö. Näyttelyn tuotantoa on tukenut Finnfoto ry ja Kansan Sivistysrahasto.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Arbetarmuseum Werstas
Werstas, Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere

010 420 9220

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

Aina vapaa pääsy.

Betalningssätt

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

 • facebook
 • instagram

Öppet

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti valtion ja kuntien museot ovat suljettuina 13. huhtikuuta saakka. Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden suositellaan toimivan samoin.

Näyttelyn tekstit kielillä

MUSEER NÄRA MÅLET

 • Hiekkas konstmuseum
   
   

  Hiekkas konstmuseum

  Hiekan taidemuseo on Suomen vanhin toimiva yksityinen taidemuseo.

   
 • Amuri arbetarmuseikvarter
   
   

  Amuri arbetarmuseikvarter

  Tutustu 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle tunnelmallisessa museokorttelissa Tampereella.

   
 • Museum Milavida
   
   

  Museum Milavida

  Finlaysonin tehtaan patruunoiden historiaa, muotia ja muotoilua kauniissa 1800-luvun Näsilinnassa

   
 • Moomin Museum
   
   

  Moomin Museum

  I Muminmuseet kliver du in i en helt ny värld tagen ur Tove Janssons muminböcker.

   
 • Tammerfors konstmuseum
   
   

  Tammerfors konstmuseum

   
 • Kimmo Pyykkö museet
   
   

  Kimmo Pyykkö museet

  Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykön taiteesta ja elämästä kertova...

   
 • Mobilia Bil- ovh Vägmuseum
   
   

  Mobilia Bil- ovh Vägmuseum

  Bilsportens och vägtrafikens historia i Finland.

   
 • Sara Hildéns Konstmuseum
   
   

  Sara Hildéns Konstmuseum

   
 • Spionerimuseet
   
   

  Spionerimuseet

  Maailman ensimmäinen vakoilun erikoismuseo, jossa tutustut James Bondin ja muiden fiktiivisten agenttien...

   
 • Lenin-museum
   
   

  Lenin-museum

  Lenin-museo vie kiehtovalle matkalle Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan.

   
 • Emil Aaltonen museum
   
   

  Emil Aaltonen museum

  Emil Aaltonen industri- och konsthistorisk museum. Museet är stängt och ska öppnas igen 2021.

   
 • Museicentret Vapriikki
   
   

  Museicentret Vapriikki

   
 • Myllysaari Museum
   
   

  Myllysaari Museum

   
 
 
 
 
 
.