Sivustoa päivitetään. Tämä on beta-versio.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Sencer Vardarman: Under the Mother Earth's Skin

WAM

  • 2.6.2020–23.8.2020

Sencer Vardarmanin kolmikanavainen videoinstallaatio WAMx:ssä koostuu avaruudesta otetuista kuvista, joissa näkyy avolouhoksia yhdestätoista eri maasta.

 

WAMx:n vuoden 2020 näyttelyohjelman ensimmäinen näyttely on  Sencer Vardarmanin (s.1970, Istanbul) Under the Mother Earth's Skin (Maaäidin ihon alla). Näyttely koostuu kolmikanavaisesta videoinstallaatiosta Wounded Ground II (Haavoittunut maa, 19:26 min, 2020). Vardarman on luonut teosta varten kollaaseja avaruudesta otetuista kuvista, joissa näkyy protesteja herättäneitä avolouhoksia yhdestätoista eri maasta. Avolouhokset aiheuttavat sekä ympäristön saastumista ja lajikatoa, että kärsimystä alueiden ihmisille.

Teoksessaan Vardarman sekä dokumentoi että estetisoi ihmisen maapallolla aiheuttamaa tuhoa. Videoteoksen tarkat ja intensiiviset kuvat ovat syntyneet yhdistämällä jopa yli 1000 yksittäistä satelliittikuvaa kustakin kaivoksesta ja tuomalla kuvankäsittelyllä esiin värit, joita yksittäisistä satelliittikuvista ei erottaisi. Etäältä kuvatut avolouhokset muuttuvat epätodellisiksi, kauniiksi ja vangitseviksi. Samalla teos myös tarjoaa katsojalle mahdollisuuden uudelleenarvioida suhteensa luontoa tuhoavaan kaivostoimintaan. Kaivoksissa tuotetaan ihmisten kasvaviin kulutustarpeisiin fossiilisia polttoaineita ja metalleja kuten kultaa, hopeaa, kuparia ja nikkeliä.

Vardarman käsittelee teoksissaan tiedotusvälineiden, tutkijoiden ja mainosten tarjoamaa kuvastoa kaupunkikehityksestä, teollisuudesta ja luonnonkatastrofeista. Hän on kiinnostunut siitä, miten mediakuvissa voidaan tarkoituksellisesti manipuloida katsojan havaintoa. Vardarman muokkaa kuvissa esiintyviä maisemia taideteoksiksi hyödyntäen itsekin kuvamanipulaation keinoja. Yhdistelemällä eri kuvien fragmentteja toisiinsa hän luo teoksia, jotka saavat katsojan epävarmaksi siitä, mikä kuvassa on totta ja mikä lisättyä. Vardarman asuu ja työskentelee Berliinissä. 

WAMx jatkaa tänä vuonna viime vuonna aloitettua toimintamallia, jossa museo kutsuu vuosittain kansainvälisen asiantuntijan suunnittelemaan näyttelyohjelmistoa yhteistyössä museon kanssa. Yhteistyön kautta haetaan uusia teemoja ja ajankohtaisia näkökulmia käsitteleviä kokonaisuuksia kiinnostavilta tekijöiltä. 

Kansainvälinen asiantuntija on tänä vuonna turkkilaissyntyinen, Berliinissä toimiva kuraattori Ece Pazarbaşı. Hän on työstänyt näyttelyohjelman otsikolla The Things We Are Made Of (Asiat, joista meidät on tehty). Ohjelma kääntää huomion siitä, mikä meitä erottaa, siihen, mikä meitä yhdistää: Me kaikki koostumme loppujen lopuksi samoista alkuaineista. Näyttelyt esittävät kysymyksen, mitä me ihmiset oikeastaan olemme, ja mikä meidän paikkamme on tällä planeetalla.  

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

WAM
Itäinen Rantakatu 38, Turku

(02) 262 0850

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

10/5/4 €

Betalningssätt

Yleisimmät pankki- ja luottokortit. Smartum-, TYKY- ja Virike-kulttuurisetelit, SmartumPay ja ePassi.

Huom. käteismaksua ei toistaiseksi oteta vastaan.

öppet

Må  Stängd
Ti 10:00-17:00
On 11:00-20:00
Tu 11:00-20:00
Fr 10:00-17:00
Lö 10:00-17:00
Sö 10:00-17:00

Stängt 10.4, 1.5, 19.–21.6, 6.12, 24.–25.12, 31.12.–1.1. Öppet 30.4. och 18.6 10:00–15:00.

Tillgänglighet [kriterier]

Tjänster

Näyttelyn tekstit kielillä

 

.